Hvilken type indkomst-modtager er du? og hvad er forskellen på A-Skat & B-skat?
Der er forskellige typer af indkomstmodtager – Hvilken type hører du mon til?
Der er også forskellige slags indkomst og beskatning – Ved du hvad forskellen på A-indkomst og B-indkomst er?
Begge dele kan du finde ud af ved at læse dette opslag.
De 3 indkomst modtager grupper:
Lønmodtager (Udbetaling fra arbejde, pension, sociale ydelser)
Honorarmodtager (betaling kommer fra en ydelse du har leveret, der ikke har relation til dit lønmodtagerjob eller din virksomhed)
Selvstændig (erhvervsdrivende der ejer Enkeltmandsvirksomhed eller Personligt ejet mindre virksomhed)
Detaljeret beskrivelse af de 3 indkomst modtager grupper følger her:
Lønmodtager (A-indkomst)
Du har en ansættelseskontrakt (fastansat eller midlertidig)
Du får udbetalt løn regelmæssigt
Din arbejdsgiver betaler de omkostninger der er forbundet med at udføre dit arbejde
Du har ikke selv en økonomisk risiko (så længe din kontrakt gælder, får du løn)
Din arbejdsgiver tilbageholder A-skat af din løn og indberetter samt betaler til SKAT for dig
Honorarmodtager (B-indkomst)
Du har ikke en ansættelseskontrakt
Du har muligvis en samarbejdsaftale i stedet
Du betaler selv de omkostninger der er forbundet med at udføre dit arbejde
Du skal selv indberette din indkomst og du betaler som hovedregel B-skat af det
Det er den manglende relation til arbejdsgiver eller egen virksomhed, der karakteriserer en honorarmodtager
Honorarmodtager er ofte betegnet som freelancer
Selvstændig (B-indkomst)
Du har selv den økonomiske risiko
Der er nemlig ingen garanti for en fast indtægt, og du skal betale dine omkostninger alligevel
Du har ikke en ansættelseskontrakt
Du kan dog godt have en samarbejdsaftale i stedet
Din løn kommer fra det overskud du selv skaber
Du skal selv indberette dit overskud til SKAT og du betaler B-skat af det
OBS: du kan godt være Lønmodtager og Honorarmodtager på samme tid. Eller lønmodtager og selvstændig, hvis du har en virksomhed ved siden af dit faste job. Eller have indtægt fra alle 3 indtægtsgrupper på én og samme tid. I de fleste tilfælde kræver det dog forudgående accept fra den arbejdsgiver du har en ansættelseskontrakt med.
Det er således muligt, at der skal betale A-skat og B-skat på samme tid.
Du skal betale B-skat af din B-indkomst og A-skat af din A-indkomst.
Hovedforskellen på A-skat og B-skat er, at A-skat indberettes og betales automatisk, hvorimod B-skat indberettes manuelt og skal betales af B-indkomstmodtageren.
A-skat bliver trukket fra i A-indkomsten før den udbetales.
B-indkomsten bliver udbetalt uden skattefratræk. B-skatten skal derfor betales efterfølgende og dermed efter, at indkomsten er blevet udbetalt.
Din B-indkomst er skattepligtig på samme måde som din A-indkomst. Det er således lovpligtigt at betale B-skat af sin B-indkomst, hvorfor du kan straffes med bøde af SKAT, hvis du ikke betaler.
B-skat for honorarmodtagere
Her skal du som hovedregel selv indberette din indtægt som B-indkomst. Dem der udbetaler dit honorar indberetter det også. Men det er honorarmodtagerens ansvar at kontrollere, at alt indkomst der er modtaget også er indberettet.
Honorarmodtagere kan på mange måder sidestilles med at være selvstændig. Der skal betales am-bidrag og skat af honoraret, akkurat ligesom hvis det var en lønindkomst. Forskellen er blot at du selv skal indbetale skat + am-bidrag til skattevæsnet. Der er nemlig ikke en arbejdsgiver der tilbageholder og indbetaler dette for dig.
Det er vigtigt, at du som honorarmodtager holder regnskab med dine indtægter og udgifter. Du skal selv angive dette og du skal kunne fremvise dokumentation, hvis skat udbeder sig dette.
Var du klar over at du kan få fradrag for de udgifter du har haft i forbindelse med dit honorararbejde? Der kunne være tale om kørselsomkostninger, kontorhold, revisorudgifter, hjemmeside, regnskabsprogram, udgifter til specieludstyr f.eks. mikrofon til foredrag.
Vær opmærksom på reglen om, at udgifterne ikke må overstige selve honoraret. Men så ville det også være en rimelig dårlig forretning for dig.
Undtagelse for momspligt:
Tjener du mere end 50.000 DKK om året i honorarindkomst, så er du som udgangspunkt momspligtig. Undtaget for denne regel om momspligt er kunstneriske honorarmodtagere dvs. følgende:
Journalister
Skuespillere
Musikere
Scenekunstnere
Forfattere
Oversættere
Foredragsholdere
Bloggere
OBS: for Bloggere gælder flere specielle regler mht. gaver og hvordan indtægtsværdien opgøres
Hvis du ikke er momspligtig skal du huske at skrive på din regning/faktura at momsen er 0 DKK, således er der ikke risiko for, at udbetaleren kommer til at løfte moms og dermed får et uberettiget fradrag.
Det kan så være tilfældet, at du i stedet for momspligt har pligt til at betale lønsumsafgift. Men det må jeg komme tilbage til i et andet indlæg.
B-skat for selvstændige
Som selvstændig skal du betale B-skat af dit samlede overskud i din virksomhed.
Det er derfor en misforståelse, hvis du tror, at du kun skal betale B-skat af de penge du trækker ud til dig selv hver måned.
En god tommelfingerregel er at afsætte 50% til skat af dit overskud. (udover træk% på de ca. 40%, skal der også betales arbejdsmarkedsbidrag på 8%)
Når du forskudsregistrerer dit forventede overskud, får du en ny forskudsopgørelse hvor din forventede B-skat fremgår af 10 rater, som alle skal betales den 20. i måneden. Grunden til at der er 10 rater og ikke 12, er fordi juli og december er opkrævningsfrie måneder.
I takt med at året går, bør overskuddet tilrettes tilsvarende. Hvis det viser sig at afvige fra det beløb der er forskudsregistreret. Det er en god idé, at få det opgjort og evt. tilrettet på SKAT hvert kvartal.
Den 1. juli er der deadline for indberetning af den udvidede selvangivelse for det forudgående kalenderår.
Skatte-årsopgørelsen, for både din ægtefælle og dig, kan ikke laves færdig før den udvidede selvangivelse for din virksomhed er indberettet. Det skyldes, at ægtefællers skat hænger sammen, bl.a. via fælles fradrag. Det er den udvidede selvangivelse med tal fra virksomhed, der danner grundlag for din årsopgørelse som selvstændig.
Den B-skat der bliver beregnet på din årsopgørelse, bliver fratrukket de 10 rate indbetalinger du evt. har indbetalt. Hvis du har betalt for lidt, vil du få en restskat. Afhængig af dennes størrelse, kan den enten indbetales fuldt ud, betales i rater, eller overføres til det næste år.
Ansvarsfraskrivelse / Disclaimer: Dette blogindlæg på Bruuns Business tager udgangspunkt i mine egne erfaringer og viden. Det har kun til formål at orientere og give inspiration og skal ikke juridisk ses som finansiel eller økonomisk rådgivning. Jeg kender ikke din situation og din økonomi, så jeg kan ikke holdes til ansvar for eventuelle valg du træffer, baseret på hvad du har læst her på min blog. Al investering er forbundet med risiko for tab. Hvad du gør med din økonomi, herunder hvordan du investerer m.v. er altid alene dit eget ansvar. Jeg tager intet ansvar for eventuelle økonomiske tab, du skulle få. Du skal altid lave din egen research, før du træffer økonomiske beslutninger.